Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Стратегията на Япония към Европейския съюз и неговото разширяване
 

 

 

 

На 30 март, 2001 г. Центърът за изследване на демокрацията и Посолството на Япония в България организираха среща на тема "Стратегията на Япония по отношение на Европейския съюз и неговото разширяване". Гост-лектор бе посланик Такаюки Кимура, ръководител на представителството на Япония в Европейския Съюз (ЕС). Срещата бе посетена от представители на правителството, бизнеса, политическите партии, международните финансови институции, учени, журналисти и неправителствени организации.

Посланик Кимура подчерта сътрудничеството между Япония и ЕС в редица области и изтъкна приоритетните сфери от взаимен интерес, като представи трите основни "стълба" на сътрудничество между Япония и ЕС: 1) подпомагане на мира и стабилността на континента; 2) извличане на взаимна полза от развитието на информационните технологии и глобализацията; 3) толерантност и уважение към различните култури и нации. Споменато бе и ползотворното сътрудничество със Световната търговска организация и други международни форуми.
Развитието на страните от Югоизточна Европа бе сред най-важните въпроси от общ интерес. Значението, което Япония придава на разширяването на ЕС, се дължи на убеждението, че този процес ще заздрави стабилността в Европа като цяло. Въпреки че някои японски компании срещат трудности при износа на стоки за страните от ЕС, което се дължи на своеобразния процес на взимане на решения в ЕС, страната ще засилва все повече контактите си със страните-кандидати за членство в процеса на техния напредък. Освен общия ефект на стабилност, който би имал разширяването, то ще доведе и до увеличаване членовете на международната общност, споделящи общи ценности, което на свой ред ще активира взаимно изгодния обмен.
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ