Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
ІІ-ри Световен форум за борба с корупцията и защита на неподкупността
 

 

На 28 май 2001 г. в Хага бе открит ІІ-ри Световен форум за борба с корупцията и защита на неподкупността. Събитието е продължение на свикания по инициатива на САЩ форум на същата тема преди четири години. Програмата на четирите работни дни включва обсъждания в работни групи на теми като неподкупността, митниците, корупцията в периоди на преход, отношенията между правителството и частния сектор.

Във Форумът, провеждан в рамките на ООН, участват 70 министри, сред които и американския министър на правосъдието Джон Ашкрофт, и 3000 експерти от 190 страни, чиято цел е да подготвят договор за борба с корупцията. Български участници във форума бяха българският посланик в Хага, г-н Камен Величков и г-н Бойко Тодоров, представител на Коалиция 2000.

Холандският министър на правосъдието, г-н Бенк Кортхалс, откри конференцията като в своето изказване обърна внимание на участниците от необходимостта за съчетаване на международното сътрудничество срещу корупцията и мерките, които трябва да бъдат предприети на национално равнище. Холандия намира за уместно въвеждането на институцията специален обществен обвинител срещу корупцията, както и предприемането на превантивни мерки за опазване на съдебната си система. Заедно с Великобритания, Дания и Швеция, холандската страна настоява ООН да разработи Конвенция срещу корупцията, която да има задължителен характер за държавите-членки. От значение би било и оформянето на Международен информационен център за база данни по транс-националните проблеми на корупцията. Тезите на холандското правителство бяха доразвити в изказването на министъра на външните работи г-жа Евелин Херфкес. Тя определи четири типа корупция - "малка" корупция (на административно равнище); корупция, свързана с организираната престъпност; макроикономическа, свързана с отклоняването на помощите за развитие; и корупция на правителствено равнище - заложниците на икономически групировки.

Пред форума беше прочетено обръщение от американския президент Джордж Буш, в което се подчертава намерението на новата американска администрация да превърне борбата с корупцията в приоритетна тема на своята външна политика.

(Виж програмата)

 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ