Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Кръгла маса: Испанският опит в съдебната реформа: възможности за прилагането му в България
 
На 29 май 2003 г. в Центъра за изследване на демокрацията се проведе кръгла маса на тема "Испанският опит в съдебната реформа: възможности за прилагането му в България". Специален гост на дискусията бе Алберто Дорего, генерален директор за модернизирането на правосъдната система към Министерството на правосъдието на Испания.

Г-н Дорего представи основните етапи и най-важните предпоставки за провеждането на съдебната реформа в Испания, като наблегна на факта, че в основата на реформата е стояло постигането на политически консенсус, обективиран в Държавен пакт за реформа на правосъдието. Той посочи трите основни оси в испанския модел на съдебна реформа, които гарантират независимост и ефикасност на съдебната система, а именно изменения в законодателството, организационни промени и реформа в администрацията и инфраструктурата на съдебната власт.

Нели Куцкова, председател на Софийския окръжен съд и член на Висшия съдебен съвет, направи сравнение между реформирането на испанската и българската система на съдебната власт и обоснова някои свои критики по отношение на съдържанието и темповете на реформа в България.

Д-р Силви Чернев, председател на Арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата, сподели своите виждания по отношение на дългогодишните опити за съдебна реформа в България и представи някои от основните проблеми в тази сфера.

Своите въпроси към г-н Дорего, както и вижданията си по проблемите на реформата на българската съдебна власт, споделиха и Владислав Славов, председател на Върховния административен съд и на Съюза на юристите в България, и Севдалин Божиков, заместник-министър на правосъдието. Екатерина Михайлова, народен представител и заместник-председател на парламентарната група на Обединените демократични сили, подчерта необходимостта от постигането на реален и действащ консенсус между политическите сили.

Хоакин Делгадо, началник на отдел в Главния съвет на съдебната власт на Испания, също представи някои от особеностите на испанския модел на съдебната власт, като обърна внимание, че испанските съдии не притежават имунитет и подчерта, че професионалното израстване и кариера е есенцията на съвременната съдебна система в Испания.

Участниците в кръглата маса изразиха единодушното си желание и намерение си за продължаване на българската съдебна реформа, въпреки многобройните трудности, съпътстващи този процес.

Програма и изказвания
Биографични данни за Алберто Дорего, генерален директор за модернизирането на правосъдната система към Министерството на правосъдието на Испания
Пълна стенограма от дискусията в PDF (301 kb)
Дискусия: Испанският опит в съдебната реформа: уроци за българския преход
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ