Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Кръгла маса: Ролята на съдебната власт и правоприлагащите институции в борбата с корупцията
 
На 3 юни 2002 г. Центърът за изследване на демокрацията беше домакин на кръгла маса на тема Ролята на съдебната власт и правоприлагащите институции в борбата с корупцията със специалното участие на Антонио Ди Пиетро, депутат в Европейския парламент.

Антонио ди Пиетро завършва право през 1978 г. и специализира административно право през 1980 г. Работи последователно като общински секретар, комисар в полицията, заместник-прокурор на Бергамо и Милано, консултант в министерството на правосъдието и към парламентарната комисия по терористични атаки и тероризъм. Като магистрат в периода 1992 - 1994 г. ръководи акцията "Чисти ръце", насочена към разкриване на политическата корупция в Италия. През 1996 г. е министър на обществените дела в правителството на Романо Проди, а през 1997 г. е избран за депутат в италианския сенат. От 1999 г. Антонио ди Пиетро е депутат в Европейския парламент от парламентарната група на Европейската партия на либералите, демократите и реформаторите.

Кръглата маса имаше за цел да съдейства за успешното предотвратяване и противодействие на корупцията в България като обърне специално внимание на ролята на съдебната власт и другите правоприлагащи органи в този процес. В дискусията взеха участие депутати, представители на Министерството на правосъдието и Министерството на вътрешните работи, магистрати, представители на неправителствени организации, медии.

Кръглата маса беше открита от ръководителя на Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията Мария Йорданова, която подчерта значението на съдебната власт и правоприлагащите институции в борбата с корупцията. В своето изложение Антонио Ди Пиетро посочи, че борбата с корупцията трябва да се води едновременно с политически и икономически средства, и изтъкна значението на етиката в политиката. Той се спря и на необходимостта от усъвършенстване на законодателството в областта на наказателния процес като съществена предпоставка за ефективно противодействие на корупцията. Министърът на правосъдието Антон Станков представи мерките, предприети от българското правителство и Министерството на правосъдието, като обърна специално внимание на приемането на Националната стратегия за борба с корупцията и програмата за нейното изпълнение. Председателят на Върховния административен съд Владислав Славов запозна участниците с успешните мерки, прилагани от Върховния административен съд. Силви Чернев, председател на Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата, очерта антикорупционното значение на механизмите за алтернативно решаване на спорове. Народният представител Николай Камов, член на парламентарната комосия по външна политика, отбрана и сигурност, предложи конкретни законодателни промени във връзка с финансирането на политическите партии, насочени към ограничаване на политическата корупция.

След приключване на дискусията Антонио Ди Пиетро взе участие в специална пресконференция.

За повече информация вижте също:
Програма на кръглата маса

Българските медии за Кръглата Маса

 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ