Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Социалният профил на етническите проблеми
 

На 31 май 2000 г. Центърът за изследване на демокрацията бе домакин на среща на тема Социалният профил на етническите проблеми. Срещата бе проведена по инициатива на Клуба на зам.-посланиците у нас и неговия председател г-н Винченцо Челесте и бе посетена от представители на чуждестранните дипломатически мисии.

Д-р Теодора Нончева, лектор от Центъра за икономическо развитие, представи проучване на тема Социалният профил на етническите малцинства в България, анализиращо характеристиките на бедността сред етническите групи с акцент върху ромското, турското и помашкото малцинста. В доклада си тя проследи основните социални и икономически характеристики на тези групи, профилите на бедността при тях, характеристиките на работната ръка и достъпа им до пазара на труда.

Д-р Антонина Желязкова, директор на Международния център по въпросите на малцинствата и лектор на срещата, подчерта липсата на научен подход от страна на българските правителства при решаването на тези проблеми досега и отрицателния резултат от нея в бъдеще. По-нататък тя се спря на перспективите, програмите и практиките прилагани от Центъра по въпросите на малцинствата в тази насока, които имат за цел да интегрират и ресоциализират малцинствените групи в обществото.

Участниците изразиха подкрепата си към изложените идеи, а лекторите отговориха на въпросите им относно използването на социалните помощи като средство за борбата с бедността сред малцинствата, тенденциите и възможните решения срещу миграцията им към Западните страни, перспективите за привличането им в политическия живот на страната и др.

 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ