Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Насоки за развитието на транспорта и съобщенията в България
 

На 11 април Международният бизнес клуб организира работна закуска на тема “Приоритетни инфраструктурни проектив транспорта и съобщенията” с представители на чуждестранни дипломатически мисии, международни организации и финансови институции, български и чужди фирми. Срещата се проведе със специалното участие на министъра на транспорта и съобщенията г-н Антони Славински и г-н Томас О’Брайън, постоянен представител на Световната банка в София. Сред гостите бяха посланикът на САЩ г-н Ричард Майлс, г-н Георг Потика, посланик на Австрия, г-н Едмон де Велде, посланик на Белгия, г-н Акира Мацуи, посланик на Япония и директорът на Европейската банка за възстановяване и развитие за Българияг-н Жан-Марк Петершмит.

Г-н Томас ОБрайън (вляво) и г-н Антони Славински

Г-н Антони Славински запозна присъстващите с насоките на транспортната политика на правителството, която е изцяло съобразена с изискванията за присъединяване на страната към Европейския съюз. Основните й цели са:

 • - хармонизация на националното законодателството с европейското в областта на железопътния въздушния и морския транспорт;

  - развитие на транспортната инфраструктура;

  - създаване на условия за сътрудничество между обществения и частния сектор и съвместни инвестиции;

  - създаване на конкуренция в отделните сектори и привличане на чуждестранни инвестиции.

Г-н Томас О’Брайън подчерта, че правителството трябва да съсредоточи усилията си към насърчаване и привличане на повече частни инвестиции в транспорта и комуникациите. Усъвършенстването на законодателната рамка, създаването на прозрачност и ограничаване на корупцията ще привлекат повече чуждестранни инвеститори в България.

Участниците по време на срещата (от ляво на дясно) посланиците Георг Потика, Ричард Майлс, Акира Мацуи и Едмонд де Велде

По време на кратката дискусия министър Славински отговори на въпроси на участниците в срещата, свързани с приватизацията на Българската телекомуникационна компания, строителството на втория мост над Дунав и възможностите за участието на чуждестранни компании при неговото изграждане, координирането на дейността на правителството и частния сектор за реализиране на приоритетните инфраструктурни проекти.

 

 

        • Повече информация от: д-р Мария Прохаска, координатор на Икономическата програма, e-mail Maria.Prohaska@online.bg

 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ