Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Публична лекция "Етичните стандарти в обществения живот - опитът на Британския парламент"
 
На 1 юли 2002 г. Британското посолство в София и Центърът за изследване на демокрацията, в качеството си на секретариат на Коалиция 2000, организираха съвместно дискусия на тема "Етичните стандарти в обществения живот - опитът на британския парламент". Г-н Кевин Барън изнесе кратка лекция за усилията на Британския парламент за запазване на високи етични стандарти в обществения живот.
В лекцията си г-н Барън направи исторически преглед на резолюциите, приети от Британския парламент по отношение на подкупите и възнагражденията, получавани от парламентаристите. Той посочи, че съществува загриженост относно стандартите на поведение в Камарата на общините, като вниманието е концентрирано върху проблеми като платената защита, както и регистрирането и декларирането на интереси.

Г-н Барън цитира някои от компетенциите на Комитета по стандартите на обществения живот, основан през октомври 1994 г. и измененията, направени по-късно в тях. Някои от основните промени, предложени в първия отчет на Комитета, са забраната за платени консултации, предоставяни от депутати и Кодекс на поведение, подкрепен от създаването на поста Парламентарен пълномощник по обществените стандарти, който да поддържа специален регистър за подаръците и бонусите, получавани от депутатите и да разследва обвиненията в отклонения от дължимото поведение. Г-н Барън направи изчерпателен преглед на ролята и правомощията на парламентарния пълномощник по стандартите.

В изказването си г-н Барън акцентира върху регистрирането и декларирането на интересите на парламентаристите. Той очерта конкретните области, които подлежат на регистрация, обществените задължения на депутатите и общите принципи на поведение, идентифицирани от Комитета по стандартите, и модифицирани от Камарата.

След дискусията имаше възможности за въпроси и дискусия, в която взеха участие депутати, журналисти и представители на неправителствени организации.

За повече информация вижте пълния текст на лекцията на г-н Кевин Барън на английски език.


Кевин Барън

Г-н Барън е избран за народен представител от лейбъристката партия от избирателен район Родър Валей през 1983. През 1992-1993 г. той е член на Специалната парламентарна комисия за опазване на околната среда в Камарата на общините. От 1997 е член на Комисията по разузнаване и сигурност в Британския парламент.

 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ