Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Ролята на парламентарния пълномощник на Великобритания за борбата с корупцията
 

На 19 септември 2001 г. Британското посолство в София и Центърът за изследване на демокрацията, в качеството си на Секретариат на Коалиция 2000, организираха съвместна дискусия за ролята на Парламентарния пълномощник по обществените стандарти във Великобритания.

Г-жа Елизабет Филкин, Парламентарен пълномощник на Великобритания изнесе лекция на тема "Опитът на Парламента на Великобритания за спечелване на общественото доверие: работата на парламентарния пълномощник по обществените стандарти".
Г-жа Филкин е завършила Бирмингамския университет и е преподавала социални науки в Университета на Ливърпул. Тя е член на Асоциацията на британските одитори и на борда на Лондонското училище по икономика, както и председател на Консултативния комитет за правна помощ към Камарата на лордовете в британския парламент. През 1999 г. е назначена за Парламентарен пълномощник по обществените стандарти на Великобритания. Пълномощникът разглежда въпроси свързани със стандартите на поведение на всички служители, заемащи държавни постове с цел запазване на доверието към камарата на общините в британския парламент.

По време на лекцията г-жа Филкин представи своите основни функции и отговорности, свързани с поддържането на Регистри, описващи финансовия статус на всеки депутат. Постоянно обновяваната база данни, до която имат достъп всички граждани, съдържа информация за членството на депутатите в бордове на компании, за подаръците и бонусите, които получават и за пътуванията им извън страната. Базата позволява постоянна проверка на спазването на стандартите от страна на депутатите. Пълномощникът предоставя и съвети на депутатите за това как да се справят с евентуален конфликт на интереси. Друга важна отговорност на пълномощника е чрез следване на определени процедури и в рамките на предоставените компетенции да проучва жалби и оплаквания срещу депутати, подадени в Комитета по стандарти в обществения живот.

Лекцията бе последвана от дискусия за опита на властите в Обединеното кралство в тази важна и изпълнена с предизвикателства област.

На лекцията присъстваха политици, държавни служители, дипломати, представители на съдебната власт, на неправителствени и международни организации и журналисти. По време на разговорите с участниците г-жа Филкин подчерта, че корупцията може да бъде преодоляна само чрез намиране на паралелни решения на разнообразните проблеми и посредством правилното функциониране на различните сектори от обществения живот включително с помощта на обществото и медиите.


 

 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ