Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Публична лекция на Лорд Слин за правата на човека в Европа
 

 

На 7 май 2002 г. Британското посолство в България и Центъра за изследване на демокрацията организираха публична лекция, чийто домакин беше г-н Йън Сутар, посланик на Великобритания в България.

Лорд Слин изнесе лекция на тема "Ролята на съдиите и правораздаването върху правата на човека в Европа". Лорд Слин практикува като адвокат, включително като младши съветник в Министерството на финансите на Великобритания и в Съвета на Британската Кралица преди да бъде назначен за съдия във Върховния съд и президент на Арбитража по трудово-правни въпроси. През 1981 г. Лорд Слин е назначен за генерален адвокат в Съда на Европейските общности и става съдия в същия съд през 1988 г. Получава титлата член на Камарата на лордовете за разглеждане на апелации през 1992 г.

Лорд Слин направи исторически преглед на развитието на европейските системи за защита на човешките права, като обясни липсата на единна система с различните подходи на всяка европейска страна към прилагането на човешките права. Той подчерта и ролята на Европейската конвенция за човешките права и развитието й като първия важен инструмент с правна сила за европейските страни.

Лорд Слин изтъкна някои от индивидуалните права и свободи, заложени за пръв път в Хартата за основните права и свободи, която ще бъде инкорпорирана в европейските договори, като правото на защита на личните данни, правото на защита на интелектуалната собственост и забраната за дискриминация на основата на генетичен признак.

Лекцията бе последвана от дискусия, на която присъстваха представители на правителството, сред които г-жа Миглена Тачева, заместник-министър на правосъдието, и г-н Димитър Гочев, съдия в Конституционния съд, депутати, представители на съдебната власт и академичните среди, чуждестранни мисии, неправителствени организации и журналисти.

 


 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ