Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Публична лекция "Правосъдието и човешките права в гражданското общество"
 
На 31 май 2002 г. Британското посолство в България и Центърът за изследване на демокрацията организираха публична дискусия, чийто домакин беше г-н Йън Сутар, посланик на Великобритания в България. Сред присъстващите бяха депутати, магистрати, представители на изпълнителната власт, дипломати, представители на неправителствени организации, журналисти.

Баронеса Скотланд изнесе лекция на тема "Правосъдието и човешките права в гражданското общество". Тя подчерта значението на човешките права в процеса на изграждане на гражданското общество и правовата държава не само в отделните страни, но и в света като цяло, като се спря на основните международни актове в тази сфера, приети от Организацията на обединените нации и Съвета на Европа.

Баронеса Скотланд направи кратък анализ на връзката между човешките права и икономиката и изтъкна същественото значение на закрилата на човешките права за икономическото развитие. Баронеса Скотланд обърна специално внимание на проблема с корупцията, подчертавайки, че разпространението на корупцията представлява сериозна заплаха за доброто управление и правовата държава.В последвалата дискусия участниците обмениха мнения по множество въпроси, между които: възможното отражение на мерките за борба с тероризма върху човешките права, механизмите за противодействие на корупцията като основна предпоставка за ефективното утвърждаване и закрила на човешките права, ролята на международната общност по отношение на държави и режими, които не зачитат човешките права.

Лекцията на Баронеса Скотланд на английски език.

 

Баронеса Скотланд

Баронеса Скотланд става парламентарен секретар в Министерството на правосъдието на Англия по покана на министър-председателя Тони Блеър на 11 юни 2001 г. Преди това е заместник-парламентарен секретар в Министерството на външните работи, назначена през 1999 г. След като се дипломира като бакалавър по право в Лондон, през 1977 г. Патриша Скотланд става член на адвокатската колегия към Мидъл Темпъл, една от четирите английски школи за подготовка на адвокати. Получава титлата кралски адвокат през 1991 г. и става старши адвокат, член на ръководството на една от адвокатските колегии през 1999 г. Назначена е за пълномощен съдия на Централния наказателен съд през 2000 г. и е одобрена за заместник-съдия във Върховния съд в брачната колегия. Получава титлата Баронеса на Астал, провинция Оксфордшир, през 1997 г., а през 2001 г. е повишена в личен кралски съветник.

 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ