Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Работно посещение в Канада: проучване на канадския опит в създаването на институцията омбудсман
 
От 12 до 20 юни 2000 г. българска парламентарна делегация посети Канада по покана на Канадския парламентарен център и Канадската агенция за международно развитие. Посещението, което е част от програмата на Центъра за изследване на демокрацията за въвеждане на институцията омбудсман у нас, имаше за цел да проучи канадския опит в развитието на тази институция и другите механизми за отчетност, както и да представи разработения от експерти към Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията проект за Закон за народния защитник и гражданските посредници.

В състава на делегацията бяха народните представители Иван Димов от парламентарната група на СДС и член на Комисията по бюджет, финанси и финансов контрол и Комисията по правни въпроси и законодателство срещу корупцията, Янаки Стоилов от парламентарната група на Демократичната левица и заместник-председател на Комисията по правни въпроси и законодателство срещу корупцията, Кемал Еюп от ДПС и член на Комисията по външна и интеграционна политика, главният секретар на Народното събрание Валентин Георгиев и Димитър Марков, сътрудник към Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията.

Работната програма включваше посещение в Канадската комисия за човешки права, където Олуин Чайлд, директор на отдел Политика и планиране, изнесе презентация на тема “Историческите перспективи на Канадската комисия за човешки права”, а Боб Фейган, директор по разследванията, запозна участниците с процеса на разследване и механизмите за намиране на решение по подадени жалби.

Канадският парламентарен център организира кръгла маса по въпросите на федералните омбудсмани и парламентарни комисари с участието на Андре Маре, омбудсман в Министерството на отбраната, Джон Рийд, комисар по информацията, и Жан-Пиер Болдюк, омбудсман на Канадската агенция за международно развитие.

Проведени бяха и срещи с изпълнителния директор на Канадския парламентарен център Боб Милър и Жан Кутурие, програмен мениджър в отдела за Централна и Източна Европа на Канадската агенция за международно развитие, на които беше обсъдено досегашното и бъдещото сътрудничество по проекта за въвеждането на институцията омбудсман в България.

В Парламента на Канада гостите разговаряха с главния секретар на Сената Пол Белил, Ерик Жанс, заместник-главен секретар на Камарата на общините, Питър Миликен, зам.-председател на Камарата на общините и с Боб Спелър, депутат.

В Националното събрание на провинция Квебек делегацията се срещна с депутатите Сесил Вермет, председател на Делегацията на Националното събрание на Квебек за връзки с Европа и заместник-председател на Комисията за държавна администрация, Джефри Кели, председател на Комисията за държавна администрация, Клод Пинар заместник-председател на Националното събрание на Квебек и Марк Болън. Проведени бяха и срещи с Лоран Лапоинт, директор по одита при Главния одитор на Квебек, и Натали Трембле, финансов контрольор в Комисията по държавни финанси, които запознаха участниците с извършваната от техните институции дейност.

Посетено бе и Националното училище по публична администрация към Квебекския университет и бяха проведени срещи с Даниел Джакоби, обществен защитник на Квебек, Франсис Зигети, главен съветник на обществения защитник на Квебек, Жак Ажер, съветник на обществения защитник на Квебек, Патрик Робарде, омбудсман на университета Лавал, Пиер Де Сел, президент на Националното училище по публична администрация, и Серж Раймонд, директор по вътрешните въпроси на Националното училище по публична администрация. Обсъдени бяха множество юридически и практически аспекти от дейността на омбудсмана като особен интерес предизвика възможността делегацията да се запознае с конкретни случаи от практиката на обществения защитник на Квебек.

В Торонто делегацията разговаря с Клер Люис, омбудсман на Онтарио, относно дейността на институцията. Фиона Крийн, изпълнителен директор в службата на омбудсмана, разясни на участниците основните задачи и организацията на службата, а юридическите съветници Уенди Рей и Лаура Петигрю, направиха задълбочен анализ на Закона за омбудсмана на Онтарио, като обърнаха внимание на обхвата на неговите правомощия и средствата му за въздействие.

В Законодателното събрание на провинция Онтарио гостите разговаряха с председателя на Парламента Гари Кар и депутатите Гари Стюарт, Каролин Ди Коко, Жан Марк Лалонд и Джозеф Таскона.
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ