Начало Карта на страницата За контакти Switch to English
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Среща на Клуба на заместник-посланиците: "Възможности за развитие на българското избирателно право"
 
На 22 ноември 2000 г. Центърът за изследване на демокрацията беше домакин на среща на тема “Възможности за развитие на българското избирателно право”. Срещата е част от инициатива на Клуба на заместник-посланиците и неговия председател Винченцо Челесте за провеждане на поредица от дискусии по важни за страната въпроси.

Д-р Михаил Константинов, член на Централната избирателна комисия, очерта основните особености на избирателната среда в страната и на Балканите и представи перспективите за по-нататъшно й развитие и инициативата за кодификация на българското избирателно право. Димитър Абаджиев, народен представител и заместник-председател на Съвета по европейски въпроси към Парламента, изтъкна възможните насоки за развитие в законодателството, като дистанционното гласуване и процедурите за допускане на гласоподавателите. Ивайло Калфин, национален координатор на Политическото движение на социалдемократите, очерта своето виждане за възможните резултати от предстоящите избори и политиката, която основните политически партии могат да следват по време на и след предстоящата предизборна кампания.

По време на последвалата дискусия гостите отговориха на въпроси на дипломатите относно необходимостта от възможни промени в Конституцията от гледна точка на реформиране на избирателната система и по-специално преминаването към мажоритарно гласуване, загубата на гласове като резултат от гласуването за партии, които не могат да влязат в Парламента, тенденциите в ориентацията на гласоподавателите, достъпа на политическите партии до медиите по време на предизборния период, проверката на самоличността на гласоподавателите и др.
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Начало | Карта на сайта | Прати като линк | Условия | Обяви | RSS фийд Горе     
   © Център за изследване на демокрацията. © designed by NZ