Home Site map Contact us Switch to Bulgarian
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Кръгла маса: Енергийна диверсификация и енергийна сигурност
 
Изказване на Посланик Джон М. Ордуей, Временно управляващ Посолството на САЩ по време на кръгла маса: Енергийна диверсификация и енергийна сигурност, 5 октомври 2009 г.

За мен е голямо удоволствие да съм днес тук с вас – с Вас, господин министър, с нашите уважаеми експерти и с моя стар приятел Едуард Чау.

Енергийната сигурност не е нова тема за повечето от вас. Тя е в челните места на дневния ред, както на Съединените щати, така и на Европейския съюз в Брюксел. И след два месеца в София виждам, че тя е наистина в началото на дневния ред и на съвременна България. Въпросът не е толкова дали е важна енергийната сигурност. Ясно е, че е важна – икономиката зависи от нея. Във времена, когато безопасността и здравословните условия на живот на всеки гражданин зависят от нея, а също и конкурентоспособността на всяка отделна нация.

Въпросът е по какъв начин може да се максимизира енергийната сигурност на България. Един от най-критичните елементи е диверсификацията. Ако се замислим за момент обратното на диверсификация е монопол. Монополите са чудесно нещо, ако монополът е ваш, но не са толкова добри, ако не сте вие монополистът. И точно такава е ситуацията в повечето от страните понастоящем. Когато влезете в ситуация, при която няма диверсификация, това създава проблеми при осигуряването на адекватни доставки на енергия.

Енергийните доставки биха могли да се прекратят, понякога по причини, които нямат нищо общо с вашата страна. Монополът също така силно ограничава възможността за влияние върху цените. А монополистът налага цени, каквито той пожелае. Ако нямате други алтернативи, и ако това е критичен елемент на националната ви икономика и националната ви сигурност, към кого ще се обърнете? Именно това е темата днес – накъде ще се обърнем, какви са нещата, които трябва да направим, за да се подсигурим така, че да имаме максимална диверсификация и разнообразие на енергийните източници. Различните страни имат различни проблеми, имат различни отговори на тях, но принципът и теорията гласят, че колкото повече диверсификация имаме, колкото повече разнообразявате горивата за експлоатиране на вашата икономика, колкото повече са източниците, толкова по-добре за вас.

Така че желая на всички вас една добра, ползотворна, разумна дискусия. И ми е много приятно, че моят приятел и колега Едуард Чау от Програмата за енергийна и национална сигурност във Вашингтон е тук и той ще участва в тази дискусия.

Благодаря за вниманието.
 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Home | Site map | Send a link | Privacy policy | Calls | RSS feed Page top     
   © Center for the Study of Democracy. © designed by NZ