Home Site map Contact us Switch to Bulgarian
www.csd.bg
Quick search
 
CSD.bg
 
 
Трафик на хора в страните от Югоизточна Европа
 

На 23 септември Центърът за изследване на демокрацията организира кръгла маса на тема "Трафик на хора в страните от Югоизточна Европа". Г-н Дейвид Байндър, американски журналист, представи документален филм за нелегалния трафик на жени в Югоизточна Европа. Филмът съдържа серия от интервюта с жени - жертви на нелегален трафик и превърнати в "бели робини". В повечето случаи младите момичета напускат страната си, търсейки работа в Западна Европа, но са принуждавани да проституират в Македония, Албания, Чехия и Холандия. Каналите за нелегален трафик съществуват на територията на Косово, Албания, Македония, Румъния, Сърбия и България. Млади жени от далечни страни като Казахстан и Узбекистан са превеждани чрез криминални мрежи през България до доходоносните пазари в страни от Западна Европа.

Според г-н Байндър, търговията с жени на Балканите все повече се разраства. Единствената положителна промяна между миналата и тази година е, че полицейските служители в региона са обединили усилията си в преследването на трафиканти на "бели робини" и наркотици. По мнението на експерти от Инициативата за сътрудничество в Югоизточна Европа, България показва най-добри резултати в сравнение с балканските страни в усилията си да пресече организираната престъпност, и по-специално търговията с жени.

Експерти от Министерството на вътрешните работи, Агенция "Митници", Международната организация за миграция, Асоциация "Анимус" и Коалиция 2000 обсъдиха ролята на различни институции в предотвратяване на трафика с хора. Бяха коментирани и други страни на проблема, като участието на магистрати и полицейски служители в криминалните мрежи, обслужващи каналите за трафик на Балканите.

 Дейвид Байндър
(биографични данни)

Дейвид Байндър работи във Вашингтонския офис на Ню Йорк Таймс от 1973 г. до 1996 г., първо като дипломатически кореспондент, по-късно като редактор на новините и отново като кореспондент. След приключване на активната си професионалната дейност продължава да пише основно за събитията в Централна и Източна Европа и често пътува до страните от ЦИЕ.

Предишните му назначения към Ню Йорк Таймс включват: кореспондент за Германия от 1967 г. до 1973 г. и кореспондент за Източна Европа (Белград) от 1963 г. до 1967 г. По-рано той работи във Вашингтон като дипломатически кореспондент и в Берлин, откъдето изпраща репортажи за построяването на Берлинската стена през 1961 г. През 1989 г. и 1990 г. пише за падането на Берлинската стена и колапса на комунистическите системи в Източна Германия, Румъния, България, Албания и Югославия. Изпраща репортажи и за гражданските войни в Хърватия, Босна и конфликта в Косово. Преди да се присъедини към екипа на Таймс през 1961 г. Байндър работи за Минеаполис Трибун, Лондон Дейли Мейл (кореспондент от Берлин), Луисвил Таймс и др.

Дейвид Байндър изнася лекции и публикува статии в Германия, Австрия, страните от бивша Югославия, Албания, Македония, Ръмъния, Финландия, Япония, Канада и САЩ.

Роден е на 22 февруари 1931 г. в Лондон, родителите му са американски граждани. През 1953 г. получава бакалавърска степен по европейска история и литература от университета в Харвард, а през 1953-1954 г. е стипендиант на Фулбрайт в Кьолнския университет. Участва като лектор в лятната сесия на Залцбургския семинар през 1953 г. Автор е на Берлинският Изток и Запад (1962 г.) и Другият германец - животът и времето на Вили Брандт (1976 г.). Съ-автор е на издания на Ню Йорк Таймс върху проекта Аполо и краят на комунистическата ера.

 

 

 
CSD.bg
 
E-mail this page to a friend Home | Site map | Send a link | Privacy policy | Calls | RSS feed Page top     
   © Center for the Study of Democracy. © designed by NZ